Германските депутати в петък одобриха с огромно мнозинство конституционна промяна, която

...
Германските депутати в петък одобриха с огромно мнозинство конституционна промяна, която
Коментари Харесай

Германия засилва армията си с конституционна промяна

Германските депутати в петък одобриха с голямо болшинство конституционна смяна, която планува специфичен фонд от 100 милиарда евро, предопределен за бързо възстановяване на армията на страната след нахлуването на Русия в Украйна, оповестява " Поилитико ".

Гласуването - 567 депутати " За ", 96 срещу и 20 въздържали се - бе резултат от двупартийно съглашение, реализирано предходната седмица сред лявоцентристката държавна коалиция и дясноцентристкия опозиционен блок. Това е в осъществяване на обещанието, което канцлерът Олаф Шолц даде в първите дни на войната да модернизира недофинансираната войска на Германия и да отхвърли дългогодишния отвод да изпраща оръжия в зоните на спор.

В тирада преди гласуването финансовият министър Кристиан Линднер, чиито Свободни демократи (FDP) нормално не поддържат напъните за огромни държавни разноски, подчерта смисъла на стъпката, сравнявайки я с решенията на Германия да се превъоръжи и да се причисли към НАТО през 1950-те години.

" Ние сме изправени пред нашата историческа отговорност ", разгласи Линднер, отбелязвайки, че преговорите за подсилване на армията се водят в пространствата на бившето министерство на авиацията на Райха, където " нападателният милитаризъм на Германия бе развъртян преди десетилетия ".

" По това време се опасяваха от военната мощ на Германия в Европа ", добави той, говорейки от името на своите сътрудници от ръководещата коалиция, Социалдемократите на Шолц (SPD) и Зелените. " Днес в Европа има опасения, че Германия има боен недостиг и тъкмо това приключихме на това историческо място ", сподели той.

Министърът на защитата Кристин Ламбрехт от SPD сподели, че войната е посочила, че Германия би трябвало да може и да има войска, която да пази полезности - и да оказва помощ на съюзниците си.

" Дължим това и на нашите съдружници в Европейски Съюз и НАТО в този момент, когато Путин унищожи европейския кротичък ред ", сподели тя, добавяйки, че с изключение на специфичния фонд, Германия в този момент ще извърши своите задължения към НАТО.

Години наред Германия не съумя да извърши задачата на НАТО всяка членка да харчи минимум 2 процента от БВП за защита, минус, който ядоса съдружници и ще бъде отхвърлен благодарение на милиардите, контрактувани в петък.

Парите също по този начин целят да сложат край на годините на строги икономии в защитата в Германия, което докара до незадоволително оборудван Бундесвер - част от повода, заради която Германия бе упрекната през последните седмици, че не е направила задоволително, с цел да помогне на Украйна във боен проект.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР